Vegetarisk jul

Vegetarisk jul

Vi nordmenn har sterke tradisjoner knyttet til julefeiringen, og dette er jo noe vi skal fortsette med. Det at desember er den måneden i året som vi spiser mest kjøtt, kommer nok ikke som noen overraskelse på noen. Men en annen sannhet som også mange kjenner seg igjen i, er at januar er den store slankemåneden for mange av oss. Det er faktisk stadig flere, som velger et sunnere kosthold også i julen – og det er jo gode nyheter. Det trenger ikke være snakk om hundre prosent vegetarisk, men elementer av det. Mens andre kjører på med full vegetarisk meny, dette valget er opp til hver og en av oss. Jeg har skrevet litt om Lussekatter, som er en del av St. Luciadagen og adventstiden. Nå skal vi se mer på selve julen, og hvilken mat du kan velge som alternativ til kjøttretter.

Vegansk jul med minimalt fettinnhold

Maten vi nå skal se litt nærmere på, er enkel å tilberede og ikke minst er den nesten kolesterol- og fettfri. Med andre ord så kan kanskje slankekuren i januar droppes, og vitamin- og fiberinntaket er optimalt. Hva mer kan man ønske seg? Produktene som vi skal bli bedre kjent med, er å få kjøpt i mange av landets helsekostforretninger. Dette er med andre ord løsningen, for de som ønsker en god men enkel julemat – uten å bruke timer på kjøkkenet. Tilbehøret er for det meste kjente, og tradisjonelle norske ingredienser.

Tofu-speltburger fra Taifun

Om du er ute etter en rik smaksopplevelse, er Tofu-speltburger valget du bør ta. Julemat skal jo ha mye smak, og det finner du altså i denne retten. De er lette å tilberede, kun kort tid på lav varme er alt som skal til. Rapsolje passer perfekt til stekingen, da får du også mye Omega-3 med på kjøpet. Grillpølser er også å få kjøpt fra Taifun, og disse egner seg faktisk best å steke – og ikke på grillen som man kanskje skulle tro.

Mock chicken

Dette er et rimelig produkt, som er å finne hos en del vietnamesiske/asiatiske forhandlere. Produktet selges i hermetiske bokser, så holdbarheten er veldig bra. Massen deles opp i små biter, og husk lav varme når oljen skal varmes opp. Sammen med oljen skal du ha 1-2 ts med soyasaus, 1-2 ts sukker og litt salt. Bitene med mock chicken, legges så i kjelen eller eventuelt pannen med oljeblandingen. La det surre på svært lav varme i minimum 10 minutter, og dette skal skje med bruk av lokk – dette fordi at sausen ikke skal fordampe. Man kan øke mengden med soyasaus og olje, om man ønsker mer saus. Jo lengre du lar retten stekes, desto bedre blir konsistensen på maten.

Surkål og rødkål

Vi nordmenn kan jo ikke spise julemiddag, uten dette tilbehøret. Ferdigproduktene som blant annet Eldorado og Toro produserer, er lette å varme og er klare på noen få minutter. Begge disse tilbehørene, passer perfekt til både speltburgeren, grillpølse og mock chicken. Det vil bli flere mattips senere, så det er bare å følge med folkens!