Vegetarianisme


Det kan nok forekomme at enkelt tema og emner, kan overlappe hverandre litt. Jeg tenkte at vi nå skulle se litt på hvordan dette med vegetarianisme, rent faglig er forklart – og også se litt på varianter av vegetarianisme. Selv har jeg aldri vært inne på tanken om å bli vegetarer, men jeg har mange venner som er det – og ingen av dem kunne tenke seg å gå tilbake til kostholdet de hadde tidligere. Hvor mange som er vegetarer for en kortere periode, har jeg ikke noe tall på – men jeg tror svært mange er det for en lengre periode eller for resten av livet.

Vegetarianisme

Noen vegetarer spiser faktisk animalske produkter, slik som melkeprodukter og egg – begrunnelsen for dette er at det ikke medfører slakting av dyr. De som tilhører denne gruppen, kalles for Ovo-Lakto-Vegetarisme.

Spiser ikke fisk

Felles for alle typer vegetarer, er at de ikke spiser fisk. Men det finnes derimot noen som gjør det, for det er jo ingen regler uten unntak – slik er det jo med det meste. Disse kalles for Pesco-vegetar, og blir vel på sett og vis ikke sett på som en hundre prosent vegetar. Men det er kun fisk de spiser, ikke noe form for annet kjøtt.

Øker stadig i antall

Tall fra årtusenskiftet, viser at vi hadde cirka 2 prosent vegetarer her i landet. Men dette begynner jo nå å bli gamle tall, og man vet med sikkerhet at antallet har steget siden den gang. Mye av årsaken til økningen, er fordi det er kommet mange nye typer og varianter og vegetarianisme – som vi akkurat har sett litt på. Både praksis og årsak, er forskjellig mellom de ulike variantene.

Veganisme

Dette er rett og slett et livssyn, som betinger et kosthold som kun er basert på planter. Det som er selve motivet bak det hele, er at de ikke vil påføre dyr død og lidelse. Dette inkluderer for de som praktiserer det fullt ut, også matvarer med animalsk opprinnelse – slik som egg og meieriprodukter. Ja honning er faktisk også med på listen over mat de ikke spiser.

Bruker ikke klær som stammer fra dyr

Med dette så menes klær av pels, skinn og ull. Det er ikke riktig for en veganer å bruke slike plagg, om man skal praktisere det hundre prosent. Underholdning som inneholder dyr som misbrukes, er også på listen over ting de ikke skal gjøre. Man kan jo si at all underholdning med dyr, er en viss form for mishandling – siden de holdes fanget og ikke er i sitt rette element. Kosmetikk som er testet på dyr, eller inneholder animalske ingredienser – er også noe en veganer holder seg unna.

Helsefremmende

Det er ikke noen tvil om at det å være veganer, har mange helsefremmende effekter ved seg. Dette er fagfolk verden over enige i, og det er hovedsakelig færre miljøgifter – som er årsaken til at faren for alvorlige sykdommer reduseres mye. Det er sykdommer som kreft, hjerte- og karsykdommer, overvekt og diabetes, som forskere ser at veganere har mindre av enn andre mennesker. Men det er uansett viktig med et variert kosthold, altså innenfor vegetarkost vel og merke. Gravide, ammende, idrettsutøvere samt barn og ungdom, er grupper som kan ha spesiell god effekt av denne type kost.