Tomat

Tomat

Dette er vel den grønnsaken som vi alle har et forhold til, og jeg føler det er litt enten eller når det kommer til om vi liker den eller ikke. For min egen del så synes jeg dette er en aldeles utmerket grønnsak, som jeg ofte bruker i mange forskjellige sammenhenger. Det at det er stor forskjell i smak er ingen overdrivelse, de smaker alt fra nesten ingenting – til aldeles helt nydelig. Lagring av tomatene er avgjørende for at de skal beholde kvaliteten, og jeg har oppdaget at det er stor forskjell på holdbarhetstiden. Jeg forsøker å være nøye når jeg plukker tomatene i butikken, de skal hverken være for myke eller for harde – så for min del velges de ut med omhu.

En frukt

Jeg skrev innledningsvis at tomaten er en grønnsak, men dette stemmer faktisk ikke. Men på lik linje med svært mange andre, så har jeg hele tiden plassert den i kategorien sammen med grønnsaker. Men sannheten og fakta, er at tomaten er et bær som altså sorterer inn under kategorien frukt – om jeg skal være botanisk korrekt. Den finnes over hele verden, og er viktig og populær i matlaging i svært mange kulturer.

Dette er navnet på familien som tomatplantene tilhører, og det er en ettårig art som har en stengel med forgreininger og kan bli helt opp til 1,5 meter høy. Stengelen er hårete med gule blomster og finnete blader.

Mange sorter

Vi kan ikke unngå å legge merke til at tomat finnes i en rekke sorter, og i dagligvarebutikken er det ofte et stort utvalg å velge blant. Eksempler på tomatsorter kan være; Cherry tomater og bifftomater. Årsaken til at det finnes forskjellige sorter, er at tomaten er noe som selger godt over hele verden. Bransjen har derfor sett sitt snitt, til å utvikle nye sorter for å kunne øke salget og gi kundene et større utvalg. Norge har et klima som ikke er egnet for tomatdyrking, men vi dyrker faktisk en hel del av den. Denne produksjonen foregår nesten utelukkende i drivhus, selv om man teoretisk sett med svært gode værforhold kan dyrke den i friluft.

De store kommersielle aktørene produserer utelukkende i drivhus, for vi vet jo alle hvor ustabil den norske sommeren kan være. Det er også en del privatpersoner som forsøker seg på dyrking, og man kan dyrke frem riktig så gode tomater i sin egen hage – enten med eller uten drivhus. Selv om vi dyrker store mengder tomater i eget land, så er importen større enn egenproduksjonen. Hva årsaken til dette er, kan muligens være pris og kanskje kvalitet – men dette er jeg noe usikker på.

Historie

Den kommer opprinnelig fra Sør-Amerika, og ble videre importert til Mexico. Allerede på 1500-tallet kom tomaten til Europa, sammen med blant annet potet, mais og tobakk. Etter dette har tomaten spredd seg ti hele verden, og i middelhavsområdet er det kjent at den ble dyrket fra ca 1540. Senere skal vi se litt på hvordan man kan anvende tomaten i matlaging, men i denne omgang blir det ikke tid til denne delen.