Store forskjeller på mennesker

Store forskjeller på mennesker

Hvorfor er det så stor forskjell på størrelsene av mennesker? Noen er store og tunge i utgangspunktet, mens andre blir det på grunn av mat og drikke igjennom livet. Kan selvfølgelig være andre årsaker enn bare mat og drikke også. Mens andre steder på jordkloden kryr det av små mennesker som er både tynne og lave. Se bare forskjellene på Asia og Europa. Alt dette er mye genetisk som jeg ikke skal blande meg inn i denne gangen. Men det MÅ være forskjell på mat og matvarer også. Behandling av mat og sammensetning av mat.

Vegetarisk

Det er selvfølgelig ikke bare vegetarianere bland utenlandske mennesker og heller ikke da blant disse forholdsvis små asiatene. Men jeg tror de til en ganske stor grad er flinkere enn oss i vest til å benytte naturens grøde. Da tenker jeg mye på det som vi kaller for vegetarmat. Kanskje spesielt asiatene er flinkere enn oss til å benytte grønnsaker og andre ting som kommer fra naturen. Bønner og belgfrukter er en ting som ikke er så kjent i Norge i hvert fall, men vi har nok blitt flinkere og flinkere nå i «nyere» tid.

Bønner til matbruk

Bønner og linser er en helt vanlig mat ingrediens i mange andre land. Kanskje spesielt rundt Middelhavet her i Europa og i Sør-Amerika og Asia ellers. India er en av de flittigste brukerne av aromatiske og smaksrikdommen i bønner og linser. Inderne utnytter dette meget godt i mange av sine retter. Her er det mye å både lære og hente inspirasjon til å bli flinkere til å benytte de i europeisk matlaging. Særegenheten de har er vel kanskje at de bruker det i purerte supper og krydrete stuinger.

En annen spennende sak som er en belgfrukt er kikerter. Den kan brukes på mange spennende måter i mat. Her er det vel nordafrikanerne og araberne som går foran i bruk av denne. De lager blant annet noe som heter Hummus som er en dipp av kikerter – den har blitt mer og mer populær i Norden de senere årene. De bruker også kikerter i alt fra snacks og sauser til sin falafel rett.

Hummus er rett og slett en pure som kan benyttes som dipp, som ren pure eller som pålegg. Smøres inn i sandwicher og eller wraps, og passer like godt til fisk som til kjøtt.

Vær generøs

Selve belgfrukten er som oftest ganske smakløs, så det er viktig å være generøs med krydder og tilsetninger til dem for å få frem finessen i dem. De opptar fremmede smaker enkelt så de passer godt med mange typer urter, hvitløk samt oljer og eddik. Smaken av belgfrukten kan da bli helt ypperlig og du kan justere veldig mye inn etter din egen gane!

Trauste og kjedelige bønner og linser får ofte «nytt liv» når de får koke seg inn i supper eller gryteretter. De gir ofte godt liv i en salat også!

Det var litt enkelt om bønner og linser som ikke vi nordboere er så veldig flinke med. Men jeg tror det kommer mer og mer i også våre kjøkken i årene fremover. Alt av bønner og linser kan jo brukes i all vegetarmat sammenhenger.