Squash og asparges

Squash og asparges

Det er på tide å kaste seg over enda noen eksotiske frukter og grønnsaker, og som vi vet har jo utvalget av denne type produkter stadig blitt bedre i Norge. Om vi ser mange år tilbake i tid, var utvalget ganske så dårlig. Men med årene har det kommet mange utenlandske sorter, som ofte blir betegnet som eksotisk frukt & grønt. Jeg for min del er lojal mot de kjent norske grønnsakene, men prøver så klart de eksotiske produktene også. Denne gangen har turen kommet til squash og asparges, og jeg vil tro at dette er sorter som de fleste av oss i alle fall har prøvd minst èn gang.

Squash

Man deler normalt inn denne grønnsaken inn i to ulike varianter, nemlig sommer- og vintersquash, Førstnevnte er en plante som normalt har gule eller grønne frukter. Men de kan også komme i andre farger, selv om dette hører med til sjeldenhetene.

Det som er mest vanlig når det gjelder squash, er at den har en form som kan minne om en agurk – men dette gjelder ikke alle. Det som i hovedsak skiller sommer- og vintersquash, er at vintersquashen ofte har søtere kjøtt og hardere skall. Den squashen vi vanligvis bruker i husholdningene, er den som kalles for sommersquash. Vintersquashen kan lagres betydelig lenger enn sommersquashen, og ligner egentlig mer på et gresskar enn det som er tilfelle med sommersquash.

Squash
Squash

Viktig ingrediens i ratatouille

Squash brukes altså i denne franske grønnsaksretten, som mange av oss sikkert har spist mang en gang. Men det er også en mengde andre retter som squash passer perfekt, og en runde på grillen er noe som absolutt er å anbefale.

Asparges

Da setter vi strek for Squashen i denne omgang, og begir oss rett over til aspargesen som nok er en del mer brukt her i Norge – enn det som er tilfellet med squash. Den finnes faktisk i tre varianter; grønn- hvit- og miniasparges. Det er ikke noen tvil om, at det er den grønne aspargesen som er blant favorittene til kokken. Den har en fantastisk smak, og de som vet å tilberede den riktig vil få en saftig, sprø og delikat grønnsak.

En sjelden allsidig grønnsak

Jeg mener ikke at det kun er grønn asparges som er allsidig, men det at den kommer langt opp på listen – er det ingen tvil om. Den er god som grillet, stekt, dampet eller kokt. Grønn og hvit asparges er samme egentlig samme type plante, men det skiller de to sortene en god del allikevel. Den grønne aspargesen vokser over bakken, mens den hvite vokser nede i bakken. Dette gjør noe både med fargen og ikke minst smaken. Men også på kjøkkenet, må man vite at det er forskjell på grønn og hvit asparges. Den grønne nøyer seg med en langt kortere koketid, enn det som er tilfelle med den hvite. Det er også en mildere smak på den grønne, enn den hvite aspargesen. Den hvite kan faktisk oppleves som noe bitter i smaken, men det er mange som foretrekker den fremfor den grønne.