Salatbarer er veldig populært

Salatbarer er veldig populært

Det begynner å bli en god del år siden salatbarene dukket opp her i landet, det være seg i butikker, kantiner, hoteller, veikroer og kantiner også videre. Jeg kan godt huske når det kom en slik salatbar i kantinen på arbeidsplassen min, og det ble nærmest en del av det daglige kostholdet når lunsjen skulle velges.

I dag har jeg ikke noen kantine med et slikt tilbud, men en del butikkjeder har et stort og rikholdig utvalg hvor man lett kan komponere sin egen favorittsalat. Fordelen med slike salatbarer er at man kan avgrense mengden, til det du ønsker å spise der og da – eller ta med hjem for å kose deg.

Koster mer

De fleste salatbarer jeg har kjennskap til, har både friske grønnsaker og frukt i sitt sortiment. Det er ikke til å legge skjul på, at prisen blir en del høyere enn om man kjøper inn råvarene selv og gjør jobben med kutting hjemme på kjøkkenet. Men som jeg allerede var inne på, er en av fordelene med salatbarer at man kan velge mengde vare ut fra behovet. Dette betyr så klart mindre svinn, og ikke minst at man til enhver tid har frisk og god salat å kose seg med.

Mindre svinn

Om man lager en stor salat bolle hjemme, blir det gjerne til at man spiser salat to dager på rad – og ikke rent sjeldent i en litt «slapp» tilstand. Resultatet er ofte at en del blir kastet, så i mindre kvanta er salatbarer absolutt å foretrekke.

Salat typisk lunsjmat for mange

Det er ikke noen tvil om at salatbarer for oss nordmenn, først og fremst velges i lunsjen på jobben. Men hva er det vi foretrekker å ha i salaten vår? En annen sak er hva disse salatbarene innebærer, med tanke på den totale mengden av grønnsaker. Det viser seg kanskje ikke helt overraskende, at vi ofte velger ut fra utseende på det vi skal spise – noe som man sikkert kan kjenne seg igjen i selv også.

Tall og fakta fra 2016

Opplysningene som jeg kommer med, er hentet fra et bredt sammensatt forskningsprosjekt – som hadde salatbarer i kantiner som sitt område å forske på. Prosjektet hadde navnet BioFresh og forskerne kom fra PlantChem, Nofima og Nibio. En annen viktig aktør de hadde med seg i arbeidet, var ISS Facility Services. Denne bedriften er en av landets største på kantinedrift, og tallene er hentet fra hele 450 enheter rundt i Norge.

Lunsjsalat dekker store deler av det daglige behovet

Det var Norges Forskningsråd som finansierte det hele, og det å kartlegge nordmenns lunsjvaner var det overordnede målet for det hele. Videre ønsket man å bruke opplysningene, til å øke kunnskapen om hva dette betyr for hver enkelt av oss. Det viste seg at de som spiste salat til lunsj, fikk dekket store deler av sitt daglige grønnsaksbehov allerede i lunsjen.

Topplisten av grønnsaker

Mengden som opplysningene bygger på, er hentet fra cirka 7000 tonn med råvarer i ISS sitt kantinesystem – med andre ord en anselig mengde. Mer enn 50 prosent av disse tonnene med grønnsaker, utgjorde på førsteplass og kanskje ikke så overraskende isbergsalat. Videre på listen kom tomat, agurk, paprika, poteter og bladsalater.