Nøtter

Nøtter

Jeg har nevnt nøtter i flere sammenhenger tidligere, men synes de fortjener en egen artikkel, grunnet mangfoldet, allsidighet og bruk i oppskrifter. Nøtter er gjerne noe vi forbinder med snacks og de aller fleste har nok fått med seg at nøtter inneholder mye fett. Samtidig vet vi om at fettet som er i nøtter er sunt fett, som godt kan inntas av absolutt alle, uansett hvilken matvei man har tatt. Det er klart en forskjell på sunnheten til en nøtt som er rå kontra en saltet, bearbeidet variant, så dette må vi ta hensyn til når vi skal vurdere sunnhetsgraden og mengden vi spiser. Siden det er så mange varianter, skal jeg under skrive litt om noen av de mest brukte og kjente i Norge.

Hasselnøtter

Opprinnelig fra Syd-Europa og Asia er denne nøtten gjerne noe vi spiser i desserter, kaker og ikke minst i sjokolade. De har kraftig skall som må fjernes og de ristes gjerne litt i ovnen for å få frem den gode lukten og smaken. Hasselnøtter inneholder vitamin E, samt veldig mange andre viktige næringsstoffer og vitaminer, så helseeffektene til denne nøtten er veldig mange. Hasselnøtt kan også brukes i matretter som salater og i vegetarretter for å tilføre nødvendig næring og fett.

Mandler

Mandler kommer fra den vestlige Asia, men det vokser mandeltrær sør i Europa også, der Italia og Spania står for mesteparten av verdensproduksjonen i dag. Mandel er en avlang nøtt, med en tynn brun hinne og lys kjerne. Den brukes ofte i bakverk (kransekake, nøttekake) og i diverse nøttekonfekt. Den bitre varianten brukes i små mengder for å fremheve smaken eller til å lage likører. Mandler har også en rekke vitaminer og næringsstoffer og fordelen med mandelen er at du ikke behøver å bearbeide den for å både nyte smaken og de sunne egenskapene. Mandelen kan brukes i salater og i vegetarretter, men også som en sunn snack enten alene eller med yoghurt og i smoothie.

Valnøtter

Opprinnelig fra Mellom-Asia, men i dag produseres den mest i USA, Tyrkia og Kina. Valnøtten har et hardt skall som må fjernes og det er den rynkete kjernen som er spiselig. Den er også ofte å finne i desserter, sjokolade, kaker, men kan og brukes i salat og passer utmerket som snack. I likhet med mandel, trenger den ikke behandling før inntak og er svært smakfull. Denne nøtter er også veldig rik på næringsstoffer.

Peanøtter

Nøtter

Dette er kanskje den mest populære snacksen på grunn av smaken, men de er ofte behandlet i olje og tilsatt mye salt, noe som ødelegger helseeffektene. Peanøtter kommer opprinnelig fra Syd-Amerika, men dyrkes mye i India og Kina i dag. I utgangspunktet er peanøtt en belgfrukt, men regnes for nøtt grunnet smak og næringsinnhold. Peanøtter er omgitt av et avlangt skall som lett kan knekkes og fjernes og inneholder gjerne to peanøtter med tynt, brunt hinne på. Peanøtter har mange viktige næringsstoffer, men også mye fett, så en bør være forsiktig med inntaket. De brukes blant annet i asiatiske matretter, salater og som pålegg (peanøttsmør). Andre nøttetyper er cashewnøtter, kastanjer, kokosnøtter, macadamianøtter, paranøtter, pekannøtter, pinjekjerner og pistasjnøtter.