Lussekatter og gløgg

Lussekatter og gløgg

Tidligere har jeg skrevet en del om kosthold, og hva man kan lage av vegetar retter. Vi skal nok ikke legge dette med oppskrifter og menyer helt dødt enda. Men nå tenkte jeg vi skulle se litt på kaker, og andre godsaker som man ganske så enkelt kan kose seg med – men med sunne og næringsrike ingredienser. Etter hvert skal vi tilbake til mer hverdagsmat igjen, men nå først blir det litt julekos – ja til og med førjulskos kan jeg vel også si. Bare følg med videre, for jeg er ganske så sikker på at dette er noe både du og barna vil like.

Lussekatter

Jeg vil gjerne starte med å si litt om Luciadagen, for det er jo da vi har tradisjonen med å lage lussekatter. Dette er en minnedag for helgenen Santa Lucia, som led martyrdøden cirka år 300 – og datoen var altså 13.desember. Men da feiringen etter hvert kom til Norge, så endret innholdet seg en del. Det ble en blanding av katolsk tro, og gamle tradisjoner – blant annet skjedde det en sammenblanding med Lucifer den onde. Det at det er 13.desember som er dagen for Lucia, kommer av at dette var årets lengste natt – etter den julianske kalender. Da skal jeg ikke ta mer om bakgrunnen for vår luciafeiring, selv om det er mangt å si utover dette. Men la oss ta oppskriften, det er jo det som er tema her. Det med å spise lussekatter på Luciadagen, er en gammel tradisjon som jeg ikke har noen opplysninger om når den ble innført. Til lussekatter hører gløggen naturlig med, jeg kommer straks tilbake til oppskrift for en god gløgg.

Handleliste

La meg si at lussekatter, er ikke noe typisk vegetarmat – men oppskriften som her presenteres, er som dere ser uten egg. Det er nok den største forskjellen, sammenliknet med «vanlige» lussekatter

4-5 skiver med ingefær

7,5 dl solbærsaft

1 kanelstang

3-4 hele anis

Som søtning brukes sukker, eller annet etter smak og behag.

Når det gjelder mengden med krydder, så varierer denne ut fra hvilken kvalitet krydderet har. Her må man nesten bare smake seg frem, men det er viktig å ta hensyn til dette – den oppgitte mengden er med andre ord bare et utgangspunkt.

Gløgg

Start med å varme opp krydder og saft, dette skal trekke i minst èn time. Varmen skal være så svak, så du bare så vidt ser det ryke av saften. Du har snart en fantastisk god gløgg, som det skal være sammen med lussekatter.

Krydderet skal siles ut, og gløggen varmes opp en gang til før den er klar til servering.

Andre alternativer til rødvin

Mange bruker jo rødvin i gløggen, men det er ikke alle som liker dette. Er det barn som skal drikke gløggen, er jo vin uansett uaktuelt. Blåbærsaft, Solbærsirup, Druejuice eller rabarbrasaft er alle sammen gode alternativer. Det samme gjelder for krydder man kan bruke i gløggen, at det er mange å velge mellom. Ingefær, Muskat, Kanel, Stjerneanis, Nellik, Vanilje, Appelsinskall eller Kardemomme.