Litt faktaopplysninger om gulrot

Litt faktaopplysninger om gulrotLitt faktaopplysninger om gulrot

Matvarer er jo noe vi har behov for daglig, og noen bruker vi oftere enn andre. Det er stor forskjell på variasjonen i kostholdet, for hver enkelt av oss. Jeg er nok av de som kanskje er litt for traust i så måte, jeg holder meg ofte til det trygge og vante. Men det å prøve seg frem med nye råvarer og matretter, er jo ganske så spennende – noe som for min del mest skjer når jeg er i utlandet. Men hva med en del av grønnsakene som vi ofte bruker i hverdagen, hva er historien bak hver og en av dem. Jeg tenkte å se litt nærmere på, noen av de grønnsakene vi bruker mest.

Gulrot

Dette er en kjent og kjær grønnsak, som de fleste av oss bruker jevnt og trutt. Den tilhører skjermplantefamilien, og er det man kaller for en toårig vekst. Det at gulrot er noe av de grønnsakene vi nordmenn spiser mest av, kommer nok ikke som noen overraskelse på noen.

Opprinnelig fra Asia og Midtøsten

Det hersker noe usikkerhet om hvor lenge gulrot har blitt dyrket, men det er dokumentert at den er minst 2000 år gammel. Det var i Sentral-Asia og Midtøsten, at man startet med dyrking av gulrot. Det var araberne som først tok den med seg til Europa, dette skjedde for cirka 1000 år siden – og Spania var det første landet hvor grønnsaken først ble tatt i bruk. Men det stoppet ikke med Spania, fra dette landet spredde den seg ganske raskt ut til resten av Europa.

Trives nesten overalt

Det at gulroten nå dyrkes over det meste av verden, skyldes i hovedsak at den trives både med kaldt og varmt klima. Gulroten inneholder betakaroten, som gir oss vitamin A når vi får stoffet i kroppen vår. Men Betakaroten er også årsaken til at gulroten har den flotte og friske fargen, som i seg selv innbyr til å spise den.

Mange varianter

Det er kanskje ikke alle som er klar over, at gulrot finnes i en rekke størrelser, fasonger og ikke minst farger. Her hjemme er vi vant med den oransje, og størrelse og fasong er vel stort sett ganske likt når det gjelder det vi finner i butikkene i Norge.

Brukt som fargestoff

Gulrot finnes i fargene hvite, gule og oransje. Den lilla utgaven ble i sin tid brukt som fargestoff, og etter hvert kom den oransje utgaven som vi bruker her i Norge – men dette skjedde først på 1800-tallet. Fasongen varierer i alt fra lange og spisse, til de som er butte i fasongen. Ja det finnes til og med gulrøtter, som nesten er runde. Gulrot er å få kjøpt i bunter med gresset sittende på, posepakket eller i beger.

Mange bruksområder

Det er ikke noen tvil om at denne grønnsaken kan brukes til så mangt, de fleste er kanskje vant til å bruke den til middagen – enten rå eller kokt. Men den kan også fint brukes som et mellommåltid eller som den del av matpakken.