Litt faktaopplysninger om agurk

Litt faktaopplysninger om agurk

I min forrige artikkel tok jeg for meg gulrot, og litt kjente og kanskje litt mer ukjente fakta om den mye brukte grønnsaken. Nå har tiden kommet til en vel så kjent grønnsak, nemlig agurken. På lik linje med gulrot, så har nok de fleste av oss et forhold til denne grønnsaken. Men når man begynner å studere og lese seg opp, så dukker det alltid opp opplysninger som kanskje overrasker alle og enhver. Vi skal senere ta for oss andre grønnsaker, slik at vår kunnskap øker om alle de fantastiske grønnsakene – både de kjente og mer ukjente produktene.

Enda eldre enn gulrot

Som jeg nevnte i min forrige artikkel, så er gulrot cirka 2000 år gammel. Men agurken er faktisk enda eldre, med godt over 3000 år bak seg. Opprinnelseslandet til agurken er India, og vokser den dag i dag vilt i Himalaya. Det at agurk ikke inneholder så mye vitaminer, er en sannhet med modifikasjoner. Det er riktig at man finner grønnsaker med langt mer vitaminer, men agurken inneholder faktisk en del den også. A-vitaminer og C-vitaminer finnes i moderate mengder. Men også jern og kalsium, finnes i denne kjente og kjære grønnsaken – som vi vet er dette viktig å tilføre kroppen.

Mye vann

Det at agurk inneholder mye vann, er sikkert en kjent sak. Men at den inneholder mer vann enn en vannmelon, det var i alle fall nytt for meg. Agurken inneholder hele 95% vann, mens vannmelonen har et vanninnhold på 92%. Om man er tørst, er det derfor et lurt tips og rett og slett spise. Det at man kan bruke agurk til så mangt, finner man svar på om man søker på oppskrifter på internett. I en frisk salat så er agurk nærmest en selvfølge, og den passer også perfekt i en del suppeoppskrifter.

Opphavet til navnet

Jeg sammenliknet nettopp vanninnhold i agurk, i forhold til vannmelon. Det som er litt spesielt, at navnet agurk nemlig stammer fra det greske navnet på nettopp vannmelon – nemlig angurion.Til noe helt annet som ikke har noe med navnet til denne grønnsaken å gjøre, men om formen på den. Agurker finnes i forskjellige lengder og tykkelser, men at den også finnes i hjerteform er nok ukjent. Det var en norsk agurkprodusent som stod bak hjerteformede agurker, og det at de 15 centimeter lange agurkene fikk oppmerksomhet – er i alle fall sikkert. Hvordan metode de brukte for å dyrke frem agurker med denne formen, sier ikke historien noe om.

Verdens største agurk

En agurk på nesten 70 kilo og 1,7 meter lang, står som rekordholder over verdens største agurk. Det hadde vært noe å bruke i salaten, i alle fall om man skal be inn til et stort selskap. Gresk salat er min favorittsalat, med friske tomater og agurk. Det er ingen salat som er i nærheten av en frisk gresk salat, gjerne med rikelig av den greske fetaosten. Vi kommer tilbake med flere grønnsaker ganske så raskt, så det er bare å følge med.