Legg handleturen til en av de mange små grønnsakhandlerne

Legg handleturen til en av de mange små grønnsakhandlerne

De store dagligvarekjedene har et bra utvalg innen grønt, frukt og vanlige matvarer. Samtidig er utvalget relativt standardisert. Du finner mye av det samme utvalget i kjedebutikkene, tilpasset det folk spiser mest av. I Oslo er vi så heldige at vi har flere valgmuligheter. Små grønnsakhandlere og spesialitetsbutikker har dukket opp på gatehjørner flere steder i Oslo. Her finner du mange spennende matvarer, matvarer du ikke finner andre steder.

Basisvarer

Skal du begynne å lage mer eksotisk mat, med mye smak, må du begynne å fylle opp med basisvarer.  Her er listen over varene du bør ha i spiskammeret.  Noen av dem finner du i vanlige butikker, men for å få topp kvalitet lønner det seg å gå til spesialistbutikkene.

Teriakisaus – denne kommer på glass som kan stå i romtemperatur før den åpnes. Etter den er åpnet, må den stå i kjøleskapet. Bruk den for ekstra smak i wok, marinader, supper og dipp.

Østersaus – denne er smakfull og passer perfekt i mange forskjellige wok’er, supper og ikke minst i forskjellig dip. Prøv deg frem for å finne den rette konsentrasjonen med saus i retten.

Chiliolje – chiliolje brukes gjerne i dip for å gi ekstra fylde og er smakfull. Den brukes i alle type supper, både kremete og vanlige.

Sweet chilisaus – denne finner du i vanlige butikker, men da er den gjerne litt mer utvannet enn i de tradisjonelle oppskriftene. Så for den ekstra smakfulle, ekstra krydrede versjonen kan det lønne seg å gå til en spesialist butikk.

Fiskesaus – dette er ikke en vanlig fiskesaus som nordmenn er vant til, men en mer krydret versjon som brukes i mange asiatiske og østens retter. Den kan brukes i dipp, wok, og supper.

Soyasaus – nordmenn er glad i Kikkoman, som helt klart har sitt bruksfelt. Samtidig, i likhet med mange andre sauser og supper som kjøpes i vanlige butikker, er den blitt noe utvannet. Kjøper du soyasaus på spesialbutikker får du en helt annen smaksopplevelse.

Chilisaus – det er ikke alltid du tar deg tid til å bruk fersk chili i maten, og da er chilisausen akkurat det du trenger. Denne gir litt ekstra smak på maten, perfekt for dager hvor du trenger piff, men ikke har for mye tid. Ikke bruk for mye av denne før du har smakt på retten. Den er sterk.

Indisk curry paste – Denne brukes i flere forskjellig retter, men husk at du må smake først. Den er mer krydret enn indiske curry paste som brukes i Toro rettene, mye mer smakfull.

Kort sagt: mer smak

Østens mat er mer krydret enn mange nordmenn er vant til, men når du først får smaken på det vil du ikke gå tilbake. Mange av sausene, paste og annet som du finner i vanlige butikker er en mer utvannet versjon av originalen. Så liker du litt krydret, litt ekstra, anbefaler jeg absolutt at du tar turen innom en av disse spennende butikkene og finner original og godt krydrede sauser, oljer og annet snadder. Det er mer enn nok å velge fra.