La deg imponere av Vigelandsparken

La deg imponere av Vigelandsparken

Den fantastiske Vigelandsparken er kjent langt utenfor Norges grenser. Parken er et mesterverk og en flott hyllest til skulptøren og kunstneren Gustav Vigeland. Videre er den et fanatisk sted å nyte en god lunsj, omgitt av flotte skulpturer og fantastisk natur. Flere spisesteder rundt parken og inne i parken sørger for en utrolig matopplevelse, hvis du ikke vil gå for hjemmelaget. Parken er full av gode piknik steder, enten du vil sitte litt unna folk eller du liker deg midt i mengden. Men, hva er egentlig Vigelandsparken?

Historien bak

Vigelandsparken begynte i det små. Kunstneren Vigeland hadde laget en fontene som opprinnelig var ment å stå på Eidsvolls plass. I 1924 ble kommunen enig om å sette av plass vest for Frogner dammen for plasseringen av denne fontene. Skissene viste seks menn som holdt et vannkar, selve fontenen. Rundt står flere grupper som representerer mennesker i flere aldersgrupper, fra ung til eldre. Vigeland hadde jobbet med skissen helt siden 1890-årene, men den ble realisert mye senere. Symbolikken er sterk, som i alle hans skulpturer. Fontenen viser livet evige kretsløp fra barndom til alderdom. Trærne symboliserer et evige liv. Dette var begynnelsen på parken, som Vigeland etterhvert fikk gradvis utvidet til å dekke det som i dag er parkanlegget. Dette ble Gustav Vigelands livsverk, og for et fantastisk verk dette er.

Skulpturer skapt og satt opp over en 40-års periode

Gustav Vigeland var aktiv mer enn 40 år og svært mange av hans verk er å finne i denne parken. Det ble aldri laget en overordnet plan for utplasseringen av skulpturene, men han hadde et ønske om å utplassere verkene i samme tidsrom. Frykten for hva krigen ville gjøre med planene hans, gjorde at han valgte å få på plass flere av skulpturene i perioden 1939-1940. I årene som fulgte ble flere skulpturer satt ut, med jevne mellomrom. Parken ble gradvis utvidet, til å bli det parkanlegget vi kjenner i dag. Utvidelsen var ikke alltid smertefri, men resultatet taler for seg selv.

Dagens parkanlegg har en hovedakse, en nord-sørgående tverrakse og en diagonalakse.  Hovedaksen begynner ved hovedportalen oppe ved Kirkeveien og ender ved Vestplassen. Broen, Fontenen og Monolitten er viktige stoppepunkt. Den aller siste skulpturen på denne aksen er Livshjulet. Nord-sørgående akse avsluttes ved bronsegruppen Slekten som ble satt opp i nord i 1988. Fra Monolitten og mot sydøst går den andre aksen, som slutter i Triangel som ble reist i 1996. Det aller siste tilskuddet til parken var statuen Overrasket. Denne ble modellert og støpt i gips i 1942, men ble ført avduket i 2002.

Skulpturer skapt og satt opp over en 40-års periode
Skulpturer skapt og satt opp over en 40-års periode

Resten av parkanlegget

Opprinnelig het området Tørtberg anlegget og var underlagt Aker-herregården, Frogner hovedgård. Husmannsplassen Trøtberg gav navn til området og lå på det området som domineres av Monolitten i dag. Skulpturenhetene i parken står langs en 850 meter lang hovedakse, som også er fylt med store plenområder og lange alleer. Skulpturene er utført i granitt, bronse og smijern.  Vigeland var selv med på å skape den arkitektoniske rammen, og hadde da et fokus på å skape en streng geometrisk plan. Resultatet er et fantastisk parkanlegg, som er både en arv etter Vigeland og en gave til Oslo by og alle vi som bor her.