Ikke bare kaninfór lenger

Ikke bare kaninfór lenger

Det er ikke så veldig mange år siden det å kjøpe seg en salat ute på restaurant eller på et gatekjøkken nesten var tabu. Det var forbeholdt kun få mennesker som kanskje synlig trengte noe helsekost. For helsekost har salat merkelig nok vært hele veien. Men det ble forbundet med «å stjele mat fra kaninene» eller spise opp maten til vegetarianerne og masse slike helt utrolig dumme unnskyldninger for å ikke spise slik mat.

Tidene forandrer seg

Men etter hvert som årene har rast forbi så har ting endret seg. Salat og vegetar mat har kommet mye mer i søkelyset og jeg tror ganske sikkert at antallet vegetarianere har økt i Norge de siste årene. Jeg har ingen tall på slike påstander, men snakker ut fra min egen følelse rundt temaet. Jeg personlig har i hvert fall blitt mer og mer opplyst rundt tema og emnet de senere årene i mitt voksne liv. Men det kan vel også være en medvirkende årsak til det siden jeg sliter litt med et par «ørsmå» (les mange) kilo for mye rundt hele kroppen! Men jeg skal også innrømme at jeg var tidlig ute på gatekjøkken og kjøpte salat også jeg – så det har vært noe jeg trives med i mange år det. Det er ikke bare blitt en trend de senere årene.

Jeg husker godt vi reiste på gatekjøkkenet nede på brygga for å handle mat. Flere av mine kompiser kjøpte pølser og hamburgere og den slags mat. Men jeg har alltid vært litt envis og sto på mitt. Jeg ville ha salat. Salat med reker, ost og skinke var en av favorittene. Gjerne med litt dressing på også – men ikke sprutet utover hele så salaten la «på svøm i dressing» – nei dressingen skulle være i et beger ved siden av så man kunne små dyppe salaten i dressingen.

Vegetarfestival

Jeg har ingen direkte oversikt over hvor og når det arrangeres forskjellige vegetar mat festivaler, men jeg vet med sikkerhet at det arrangere flere steder i Norge hvert eneste år nå. Det har blitt et populært arrangement mange steder og trekker til seg tusenvis av mennesker.

Flere av festivalene holder kurs i vegetarmat og får stor respons på disse kursene. Mye av skepsisen nettopp til vegetarmat er ikke til selve maten tror jeg, men til mangel på kunnskap om å lage til og tilberede vegetarmat. Kommer den kunnskapen ut så øker også mengden som blir spist vil jeg tro.

Oslo vegetar festival er en av plassene som de hvert år nå benytter til å arrangere kurs for å spre ut slik kunnskap. Finner ingen rapporter på resultatene fra slike kurser på internett, men det er sikkert bra.

Det finnes også flere andre steder i landet hvor det er faste vegetar festivaler nå. Halden har sin festival og Trondheim har sin festival. Det er i hvert fall de to største og mest kjente. Men det finnes flere små og mindre arrangementer som kanskje ikke kan kalles festival. Sjekke litt rundt i ditt eget nærmiljø så kanskje det er noe der også?