Hva spiser man

Hva spiser man

Hvordan er det å være vegetarianer har jeg spekulert en del på i det siste. Kunne det være noe å prøve å leve som vegetarianer dersom man er stor og kraftig (les: FEIT) og ønsker å gå ned noen kilo? Bare grønnsaker er jo anbefalt å spise så mye man bare klarer av i mange sammenhenger. Men så var det dette med ris og bønner og alt de andre småtingene da. Og ikke minst oljene de benytter for å tilberede maten sin. De oljene er vel like fettholdige som de alle andre også bruker. Jeg har ikke klart å finne ut at vegetarianere benytter noen andre steke oljer å eller oljer til smaks setting.

Hva spiser en vegetarianer

Alle tror de vet hva en vegetarianer spiser, men stiller du noen spørsmålet så blir det mye host og hark og er jammen ikke sikker jeg gett. Og ikke alle vet at det faktisk er flere forskjellige typer vegetarianere. Eller det heter faktisk ikke engang vegetarianer i mange tilfeller.

Pescetarianere

Er du litt språkmektig så kjenner du lett igjen første delen av dette ordet. Pesce kommer fra latin eller også brukt i italiensk og betyr fisk. Altså en Pescetarianer spiser ikke kjøtt produkter men spiser fiskeprodukter. De spiser også meieri varer og egg. Det er kun kjøtt og kjøttprodukter de overhodet ikke spiser.

Lakto-ovo-vegetarianer

Dette er den største kategorien og den kategorien de fleste kjenner til selv om den har et «finere» navn. Denne gruppen spiser alt som kommer fra jorden, samt meieri og egg produkter.

Veganer

Så er det veganere. De spiser ingenting som kommer fra dyr direkte eller indirekte. Altså så spiser de ikke meieriprodukter, egg, kjøtt, fisk, eller honning. De spiser altså ikke noe som er med animalsk opprinnelse, og de så er det ganske normalt at de også unngår så langt det er mulig produkter som stammer fra dyr. Da er det snakk om å bruke eller ikke bruke silke, ull, pels eller skinn.

En annen variant er de som ikke spiser mat som er oppvarmet til over 48 grader. De mener at maten taper seg så mye ved oppvarming at de forsøker å spise maten i så naturlig for som mulig. Råkost-veganer kalles denne gruppen. Naturlig så forsøker de for eksempel å bruke oliven istedenfor oliven olje.

Fleksitarianer

Dette er en forholdsvis nyere gruppe. De spiser mye vegetarisk, men de går heller ikke av veien for en kjøttbit eller en fisk i ny og ne. Hvorvidt denne gruppen virkelig er vegetarianere diskuteres det om.

Sunt eller ikke sunt

Jeg er en stor person og skulle gjerne miste noen kiloer. Jeg har spekulert på om det å leve som en av disse formene som vegetarianer kunne være sunt og helsebringende for min del. Om ikke annet så for en periode. Jeg vil nok ha problemer med å legge vekk kjøtt for godt, men kanskje for en periode kunne fungere. Og ikke minste dersom jeg skulle miste noen kilo på dette og få helsemessige fordeler. Jeg skal vurdere dette meget sterkt å forsøke å ta inn mer og mer vegetarisk mat i mitt kosthold.