GRØNN MAT

GRØNN MAT

Det å velge bort kjøtt og fisk for og bli vegeterianer er det flere og flere som gjør. Noen blir vegetarianer av religiøse grunner, andre av sykdom. Det er også filosofiske grunner eller, moralske, etiske, økonomiske og tilgang til animalske matvarer som er årsaken.

Vegeterianere blir delt opp i forskjellige grupper som vegetaner og veganer som er de mest vanlige, så har man pescetarianere, lakto- ovo- vegetarianere, råkost veganere.

En kort forklaring på de forskjellige, perscetarianere kan spise fisk, egg og meieriprodukter, lakto- ovo- vegeterianere spiser alt som kommer i fra jorda pluss meieriprodukter og egg, veganere derimot spiser kun jordbruksprodukter og unngår all mat som med dyr og gjøre.

Vegetarisk kosthold sies og ha forebyggende gunstig effekt mot sykdommer som kreft, hjerte og karsykdommer og revmatisme, men man må være obs på at dette aldrig har blitt bevist eller dokumentert.

Vegeterianer retter

Da forsøker vi en vegeterianer rett og ser hva vi får ut av den. Pizza Bianca med potet og fennikel. Man må være opmerksom på at her er det med meieriprodukter som ost, det er ikke alle grupper innen vegeterianere som skal ha det.

Her trenger du 20 g gjær, 3 dl vann, 5 dl hvetemel og 0,5 dl salt til deigen. Til toppingen trenger man to poteter, 4 grener frisk rosmarin, tre ts fenikkelfrø, to stk mozzarel, en dl revet parmesan, en ss olivenolje, salt og pepper.

Slik gjør du det, man lager deigen med og smuldre opp gjæren i en bolle og tilsetter lunkent vann og olje. Så rører man inn de tørre indigrensene og elter dette i syv- åtte minutters tid, la det være igjen litt av melet for og justere litt på fastheten av deigen. La den heve seg en times tid, dette skulle holde til tre små runde pizzaer.

Så skjærer du opp potetene i syltynne skiver, kok så opp vann i en stor kjele og legg så potetene oppi, la det bare koke i ca ett minutt fr du tar de opp igjen og skyller dem i kaldt vann, sett dem til siden så lenge.

Sett så ovnen på 230 grader med stekebrettene inne i ovnen.

Når så deigen er ferdig hevet deles den opp i tre like store deler og kjevle dem ut til passende størrelser, så legges den kjevlede deigen på stekepapir for og anrette pizzaen på dem.

Ta først på litt olivenolje og salt på deigen, legg så tynne skiver med mozzerella og potetskivene utover. Så drysser man frisk rosmarin, fernikkelfrø, parmesanog til sist salt og pepper.

Så tar en ut en av de varme stekebrettene og legger så en pizza med stekepapiret under oppe på brettet og så er det inn i ovnen. Det skal stekes til osten er gratinert og bunnen er sprø, noe som tar ca 13 til 16 minutter. Da er det neste pizza inn i ovnen og du fortsetter med nummer tre når den er ferdig.

Legg gjerne pizzaene opp på rist når du har tatt dem ut av ovnen så holder bunnen seg sprø lengre.

Serveres med rømmedressing, rømme, raspet hvitløk, salt og pepper og sitronsaft.

Det var det vi fikk med i dag, håper pizzaen smaker.