Flere typer salat

Flere typer salat

Salat er et sunt og godt alternativ til andre måltider, og fungerer som et lett mellommåltid. Kunnskap på dette området er viktig, og det er lett at salat får et dårlig rykte hvis man ikke kjenner til råvarene og hvordan man lager en god salat. Salat kan spises som et eget måltid, men mange bruker også salat som et tillegg, til for eksempel kjøttretter og tyngre måltid, der det også er godt med noe lett og friskt.

Det fins et hav av ulike salattyper, for eksempel isbergsalat, ruccula, hodesalat, spinat og hjertesalat. Med dette så vil det være lurt å se på til hvilket formål man skal bruke salaten, og om det for eksempel bare er til pynt. Salat dyrkes over hele verden, og det dyrkes ulike typer salat avhengig av hvor på kontinentet man er.

Historien til salaten har sin opprinnelse i det gamle Egypt 268 f.Kr., og romerne spiste salat som var kokt i en dressing av eddik og olje. Salat ble også brukt som medisin. I Kina dyrket man salat fra 400-tallet, og salaten kom til Amerika i 1593. De landene som produserer mest salat i dag er USA, Kina og India, og Spania eksporterer mest salat.

Salater er fint om sommeren, og fruktsalat er populært. I en fruktsalat så brukes de fruktene som passer sammen og som man liker, for eksempel jordbær, banan, appelsin og drue. Man skjærer opp frukten og tilsetter gjerne søtningsmiddel som sukker og har vaniljesaus til.(Det fins utallige versjoner av fruktsalat) Om sommeren lager man også salater til grillmat, for eksempel brokkolisalat; som gjerne består av brokkoli, pinjekjerner, rødløk og en god dressing.

Flere typer salat

Salatoppskrifter

Waldorfsalat blir ofte brukt til kalkun rundt jul, eller til andre kjøttretter. Ingrediensene i salaten består av en vanlig kremet dressing med pisket kremfløte, hodekål, druer, valnøttkjerner, eple, ananas og stangselleri. Man lager først dressingen, kutter opp frukten og blander det enkelt sammen. Denne salaten kommer fra New York, og opprinnelig var oppskriften uten nøtter.

Gresk salat er en populær salat, og fungerer bra som et eget måltid med brød til, eller som en side-salat til et større måltid. Salaten består gjerne av ingredienser som tomat, rødløk, slangeagurk, oliven og fetaost, krydret med sitron, olivenolje, havsalt og timian. Man lager retten ved å skjære opp ingrediensene, og krydre med timian, olivenolje, havsalt og sitron til slutt.

Cæsarsalat er en annen klassisk salat med romano-salat og dressing, og også krutonger stekt i olje og løk. Det første man gjør er å skjære opp loff i terninger og steke dem i olje og løk. Deretter lager man dressingen og blander sammen med salaten. Til slutt strør man over krutongene og parmesanost.

Potetsalat er godt, spesielt om sommeren, og det fins flere varianter av denne. Potetsalat passer for eksempel til spekemat eller grillet kjøtt. Man lager potetsalat ved å koke poteter og skjære dem i biter. Deretter koker man løken i vann med smør og tilsett krydder. Så har man i potetene og lar potetsalaten trekke. Smak til med krydder. Med dette så ser man at salat er svært anvendelig til måltider.