Flere grøntområder i Oslo

Flere grøntområder i Oslo

Grøntområder, parker og trær, er viktig for en sunn by. Dette er byens lunger som sørger for å resirkulere luften og på denne måten sikre sunn luft. Utfordringen er plasseringen av grøntområdene. Trærne trenger jord og næringsstoffer. Plen må klippes og blomsterbed må lukes. Ikke noe som gjøres av seg selv.

Allerede flere parkanlegg

Oslo har flere parker og turområder, alt fra Marka til Vigelandsparken. Siste del av Karl Johans gate har trær og mindre bed på begge sider. Slottsområdet er også et grønt område. Så det er ikke slik at byen er en trist og grå by. Flere av parkene er svært store, se bare på Vigelandsparken som dekker 320 mål. Slottsparken er også enorm og rundt akerselvene spirer og gror det over alt. Marka er et fristed for mange Oslo beboere, et sted å virkelig komme i kontakten med naturen og nesten rett rundt hjørnet.

 Enten eller

Ulempen er at grønt områdene ligger spredt. Så det er store områder med bare asfalt jungel.  Noen få planter prøver å klore seg fast, med varierende resultat. Ofte er områdene uten grønt areal trange gater, mer skinte bygninger og lite uteliv. Det er vel ikke vitenskapelig bevist, men vi som vandrer mye rundt i byen ser dette gang på gang. Kanskje handler det om at de som luker og klipper gress, også rydder opp gatene. Vanskelig å si helt sikkert.

Fornying og oppussing

Det er irriterende når det bygges, hamres og pusses opp over alt. Lydnivået er irriterende, og det er omkjøringer og kanskje er det vanskelig å finne favoritt butikkene. Heldigvis er det et forbigående problem og resultatet er verdt kaoset. Før i tiden var det en tendens til at man kun fokuserte på selve bygningene og gaten utenfor. Så glemte man trær, blomster og grøntområder. Resultatet var at områdene ikke fikk den ønskede vitamininnsprøytingen.

Grønne lunger gir flere restauranter, butikker og liv i gatene

Det er ikke slik at kundene nødvendigvis går på jakt etter trær når de skal finne et sted å handle eller spise. Så på en måte er det merkelig at man ser en økt interesse for butikkene og spistedene som er plassert i grønne områder. En årsak kan være at vi, altså kundene, trives omgitt av litt mer grønt. Vi senker farten og er mer interessert i å kikke i vinduet og se nærmere på menyen. Å sitte ute blant potteplanter, små busker og trær er også mer tiltrekkende enn å sitte og se rett på biltrafikken.

Allergikere

Utfordringen med å fylle en by som Oslo med grøntområder er blant annet allergikere. Pollen og blomsterstøv kan være et mareritt for mange. Derfor må områdene planlegges nøye, slik at man får færrest planter som er en plage for allergikere. Samtidig må vi også anerkjenne at selv om busker, blomster og trær kan være et problem i perioder, overskygges dette av problemet med forurensing. Når grønne planter kan hjelpe litt ekstra til, må vi kanskje leve med naturen i perioder kan skape store utfordringer for enkelt individer.