Festmåltider for veganere – Seitansteik I

Festmåltider for veganere – Seitansteik

Det er tidligere blitt skrevet en del om hva en veganer kan spise, og minst like mye hva man ikke kan eller bør spise. Jeg tenkte vi skulle se litt på noen oppskrifter, som faktisk gjør et veganmåltid til noe helt spesielt. For oss som ikke er veganer, kan nok ingrediensene høre noe kjedelige ut – men dette er bare en myte som jeg skal prøve å avlive. Man kan faktisk lage et alle tiders festmåltid, om man bare vet hvordan det skal gjøres – selv uten et gram kjøtt. La oss ta noen av rettene her nå, noen av de er festmat mens andre kanskje mer hverdagslige.

Hovedrett og dessert

Rettene som vi nå skal se litt nærmere på, passer egentlig til de fleste anledninger. Her er det mer hva man liker som styrer hva man velger, og jeg skal gi dere mange forslag – slik at dere har valgmuligheter når dere skal ha selskap eller en sammenkomst i fremtiden.

Ingredienser i hovedrettene

Rotgrønnsaker, Rosmarin, Hvitløk, Grønn erte pure, Rødbeter. Det kommer noe mer i tillegg, men det skal jeg komme tilbake til i selv oppskriften. Et godt måltid avsluttes alltid med en god dessert, i alle fall når det er spesielle anledninger – skal man unne seg det lille ekstra synes jeg.

Egg fri påske

Rettene som jeg skal presentere, er i utgangspunktet ment som festmåltider i påsken. Som vi vet forbinder de fleste som ikke er veganere, påsken med egg og til de grader store mengder av de også. Men rettene kan selvsagt tilberedes på andre tider av året også, og kanskje som festmat til neste midtsommerfest.

Seitansteik

Deigen som du trenger til denne retten, tar det bare noen minutter å lage. Et tips er derfor å ha en kjele med vann klar, når du setter i gang. I vannet kan du gjerne ha noen skiver med løk, sammen med noen laurbærblader. Steika lages med fordel et par dager i forveien, og den kan legges i kjøleskapet uten at dette forringer kvaliteten på den.

Handleliste/Oppskrift

1 teskje paprikapulver, ta helst røkt om dette er å få tak i

1 boks hvite bønner (cirka 250 gram)

0,5 dl soyasaus

0,5 liter gluten mel

1 spiseskje grønnsaksbuljong

0,5 liter kaldt vann

1 teskje pepper

Bønnene moses sammen med soyasausen, buljong og krydder, moses helt til du får en jevn og glatt masse. Deretter tilsetter du gluten mel, etterfulgt av vannet. Bruk en liten sleiv til å røre rundt – det er viktig at glutenmelet får tid til å begynne å virke. Da vil massen etter hvert bli mer deigaktig, og det er tid for å kan deigen – dette tar et par minutter. Form den som en pizzabunn, altså så rund som mulig.

Pakkes inn i et finmasket kjøkkenhåndkle

Før man begynner å koke steika (deigen som du akkurat lagde) så legger du den i et finmasket kjøkkenhåndkle. Dette gjøres for at steika skal holde formen, under kokingen. Det er viktig å binde endene på håndkleet, til dette kan du bruke bomullstråd eller husholdningshyssing. Steika skal kokes cirka 1 time, men ikke fosskoke. Middels sterk varme er passende styrke på ovnen. I neste artikkel skal vi jobbe videre med denne oppskriften, det er bare å glede seg folkens!