Festmåltid for veganere – Seitansteik II

Festmåltider for veganere – Seitansteik

Vi skal fortsette vår kulinariske reise for veganere, i forrige artikkel startet jeg med å skrive om hvordan man lager Seitansteik med tilbehør. Vi skal fortsette med både Seitansteik, og ikke minst tilbehøret som må være med. Senere skal vi også se på en flott dessert, som er et festmåltid verdig. Jeg er ikke annet enn imponert over hvor mye god mat, det faktisk er mulig å tilberede uten bruk av kjøtt. Men nå skal vi få ferdig Seitansteika vår, som allerede har blitt kokt og er klar for videre tilberedning. Det er bare å gjøre seg klar for et festmåltid!

Seitansteik med grov sennep

Det er grov sennep og brødsmuler, som nå skal smøres på steika. Blandingen er enkel å lage, bland sammen 4 spiseskjeer vann, 4 spiseskjeer grov sennep, 4 spiseskjeer olje og en klype salt. Blandingen smøres på hele steika, deretter ruller du den i brødsmulene.

200 grader i ovnen

Steika skal skjerpes i ovnen på cirka 200 grader, du må regne med cirka 30-40 minutter. Sammen med steika så har du fersk rosmarin, rikelig med hvitløk og litt rotgrønnsaker – som altså skal i ovnen sammen med steika. Men før grønnsakene legges i ovnen, skal de kuttes opp i biter – sammen med olje i en ovnsform. Hvitløksfedd og fersk rosmarin, og pepper og salt – så er de klare for cirka 15-20 minutter før steika kommer i ovnen. Dette betyr at grønnsakene får 45-60 minutter i ovnen, litt avhengig av størrelsen på grønnsaksbitene.

Rødbet reduksjon

Det som kjennetegner rødbeter, er blant annet at den egner seg godt som base for sauser. Rødbeter har en fyldig smak og sterk farge, som faktisk kan likne litt på en rødvin basert saus. Til mat som bør ha litt syrlighet, så er det absolutt å anbefale å bruke rødbeter.

Dette trenger du (6-8 personer)

1 stor rødbet

1 spiseskje buljongpulver

1 teskje fennikelfrø

0,5 liter vann

2 fedd hvitløk, hakket

1 teskje fennikelfrø

2 teskjeer maisenna

2 spiseskjeer balsamico eddik

½ teskje cayennepepper

Litt sort pepper

Kutt rødbeten i passe store terninger

Husk at den må skrelles først, kok opp vann med buljongen og det øvrige krydderet. Kok rødbetene og krydderblandingen i 25-30 minutter, under lokk. Sil rødbet bitene, hvitløk og fennikelfrø, men væsken skal helles tilbake i kjelen etter silingen. Rødbetene skal være møre og syrlige, perfekt til den gode steika.

Grønn erte pure

Denne er enkel å lage, og vi kaster oss rett på handlelisten først som sist.

4 personer

2 fedd hvitløk, hakket

0,5 kilo frosne erter

3 spiseskjeer margarin

Pepper og salt etter smak

Ertene skal gis etter raskt oppkok, mesteparten av vannet helles av etter oppkoket. Bruk en stavmikser, helt ertene er blitt til en pure – smakes til med pepper og salt.

Nå har vi vært gjennom hva som må til for å få en perfekt festmiddag, senere skal vi se på andre oppskrifter. Vi skal blant annet innom typisk julemat, eller i alle fall mat som mange forbinder med julen. Jeg kan i alle fall røpe, at det ikke er ribbe jeg snakker om.