Er vegetarmat virkelig så sunt?

Er vegetarmat virkelig så sunt?

Kosthold er alltid et hett tema når folk møtes. De aller fleste har sterke meninger om hva som er sunt og ikke. Diskusjonen kan fort bli svært høylytt og ikke minst amper. Årsaken er selvsagt at det ikke eksisterer en ren fasit, selv om mange mener det, på hva som er sunt og ikke. Jeg og mange andre, snakker varmt om vegetarmat. Jeg mener helt bestemt at dette er det sunneste og mest smakfulle kostholdet. Andre kommer med sine opplevelser om å ha gått opp i vekt med vegetarmat. Det er også de som har fått beskjed av legen at de ikke spiser sunt og kroppen trenger et mer balansert kosthold. Så jeg har tenkt å se nærmere på dette fenomenet.

Hva er et sunt kosthold?

Det er mange som mener at de kan fortelle hva som er et sunt kosthold. Alle fra myndighetene til kostholdseksperter og alle andre. Merkelig nok er de ikke enig med hverandre. Hvis det hadde vært så enkelt som at det er et kosthold som ”teller”, som er sunt, så ville ekspertene vært enig.

Når ikke ekspertene er enig, hva skal folk flest gjøre? Jeg har valgt å tenke på hva som er fellesnevneren. Hva er det alle ekspertene er enig i? Svaret på det er at alle snakker om å bruke mest mulig rene produkter. Altså ikke kjøpe halvfabrikater, lage saus fra bunnen av. Kjøpe rent kjøtt og pølser uten for mye tilsetningsstoffer. Jeg har funnet ut at sunt kosthold er et kosthold hvor man spiser mest mulig ren mat, uten tilsetningsstoffer og  uten at det er blitt bearbeidet (fryst, tørket, etc.)

Hvor mye skal man spise?

Et  annet aspekt som tas opp når man diskuterer et sunt kosthold, er selvsagt hvor mye man skal spise. Dette diskuteres heftig. Noen personer utvikler matavhengighet og andre avviser mat. Mat er også knyttet til følelser. Derfor er det ikke alltid så enkelt å regulere matinntaket.Akkurat som noen kan få problemer med å regulere hvor mye de spiller på steder som chess, poki og pokerstarscasino, får noen problemer med å regulere matinntaket.  Et av de største problemene mange møter når de skal regulere matinntaket er at ingen kan stoppe å spise. Du kan stoppe å spille, men du må spise for å overleve. Derfor må du hele tiden møte årsaken til din avhengighet.

Derfor er det enkelt å si at man skal redusere matinntaket, men det er vanskelig å gjøre dette i praksis. Det krever at man snur rundt på mye for å få et bedre forhold til mat.

Hvor mye skal man spise?

Hvor mye skal man spise?

Er vegetarmat sunnere og bedre?

Ser man på de to avsnittene over, så er det klart at disse også gjelder for vegetarmat. Vegetarmat kan lages med ingredienser som har vært frosne, som har vært tørket og som har vært behandlet på andre måter. Derfor er det fullt mulig å bruke usunne ingredienser når du lager vegetarmat. Da blir vegetarmaten usunn.

Det er også fullt mulig å spise for mye vegetarmat eller spise for lite. Dermed kan du legge på deg selv om du bare spiser vegetarmat og du kan bli sykelig tynn av vegetarmat. Behovet for mat endres ikke selv om du velger å spise vegetarmat.

Vegetarmat er sunt!

Vegetarmat handler om å ikke spise kjøtt, men bare spise grønt, frukt og poteter og slikt. Kjøtt og fisk kan være veldig usunt og det kan gjøre at du får for mye kolesterol i kroppen. Det å kutte ut disse matvarene kan være akkurat det som skal til for å få et sunnere kosthold. Samtidig er det helt klart at du må tenke nøye igjennom hvilke produkter du spiser. Pommes frites er vegetarmat, men det er ikke sunt. Derfor er vegetarmat sunt så lenge man tenker seg godt om.

Hvorfor velge vegetarmat?

Jeg håper jeg har fått frem i denne artikkelen at vegetarmat er sunt, så lenge man bruker sunne ingredienser. Samtidig mener jeg at vegetarmat med sunne ingredienser er klart det aller sunneste alternativet. I tillegg er det miljøvennlig ved at det det legger mindre belastning på miljøet. Husdyrhold er en belastning, og bør reduseres. Samtidig er det ikke nødvendig å bli vegetarianer. Hvis du ønsker å bli sunn og mer bevisst på hva du spiser, så kan du velge å være delvis-vegetarianer. De fleste måltidene er vegetarmat, men du sier ikke nei til litt kjøttmat innimellom. Dette kan være en god løsning hvis du elsker kjøtt, men samtidig vil fokusere mer på å spise sunt og spise mer grønt.

Det er også mange som er bekymret i begynnelsen for at de ikke skal like maten eller at de skal slite med å lage maten. Heldigvis er det veldig mange flotte oppskrifter tilgjengelig på nett nå. Så jeg anbefaler at du begynner med å bytte ut noen måltider i uken med vegetarmat. Husk bare å bruke rene produkter uten konserveringsmidler og annet. Da får du det sunneste kostholdet og en sunn kropp!