Del 2 om næringsstoffer med fokus på jern, sink og selen

Del 2 om næringsstoffer med fokus på jern, sink og selen

I den andre artikkelen tok vi opp vitamin B12, kalsium, jod og D-vitamin. Denne artikkelen vil fokusere på mineralene jern, sink og selen. Førstnevnte, jern, er relativt kjent. Ofte er dette det første legen spør om hvis man er slapp; har du nok jern. De to andre er det kanskje ikke like mye fokus på, men også de er svært viktige.

Jern

Jern er essensiell for transport av oksygen i kroppen ettersom den er en viktig del av hemoglobin. Derfor føler du deg gjerne trøtt og sliten hvis du ikke har nok jern. Videre hjelper jern med forbrenningen inne i kroppen celler. Lavere forbrenning i cellene vil gi lavere ytelse. Hos små barn er det spesielt viktig å ha nok jern. Dette trengs for at hjernen og nervesystemet skal utvikle seg. Kroppen mister jern hvis man blør, så kvinner som har menstruasjonen kan trenge tilskudd av jern. En av utfordringene med jern er at kroppen må jobbe litt ekstra for å nyttiggjøre seg jern. Jern i rødt kjøtt er forholdsvis enkelt for kroppen å håndtere, men vegetarianere må jobbe litt ekstra. Kroppen sliter med å omgjøre jernkildene i vegetabilsk kost til jern som kan brukes av kroppen.

Du kan hjelpe kroppen med å inkludere C-vitaminer i måltidet. For å få effekt må C-vitamin være inkludert i måltidet. Gode kilder til C-vitamin er selvsagt appelsin, kiwi, bær, nyper, paprika, blomkål, brokkoli og kålrot. Jern får du fra korn, hirse, havre (og andre fullkorn), bønner, linser, erter, soyaprodukter, nøtter, tørket frukt, frø og noen grønnsaker. Det er viktig å huske at mengden du må spise av lik vegetabilske jernkilder er mye større enn ved kjøtt. Så ikke vær beskjeden med inntaket av denne type produkter.

Sink

Det er ikke ofte at folk snakker om sinkmangel, men dette er også svært viktig for kroppen. Sink bygger opp immunforsvaret, hjelper med dannelsen av DNA og støtter celledeling. Sink er også en viktig faktor for å sikre bentetthet, bedre kognitiv funksjon, økt fruktbarhet og reproduksjon, omsetning av fettsyrer og synet. I vanlig kosthold får man sink inn fra flere kilder slik som bønner, linser, erter, soyaprodukter, nøtter, frø, korn og melkeprodukter. I vegetar kosthold må man øke inntaket av matvarer med sink. Dette på grunn av sammensetningen av matvarene. Ren vegetar kosthold gjør at opptaket av forskjellige stoffer i tarmene endres, mye på grunn av fytinsyre. Sink, og som nevnt, jern, er vanskeligere å omdanne, men tilsetter du C-vitamin og evt. sitronsyre, hjelper dette.

Selen

 Selen er en viktig del av et enzym som hjelper å bryte ned flerumettede fettsyrer og dermed hjelper å hindre avleiring i blodårene.  Viktige kilder er blant annet ost, egg, linser, bønner, frø og kornprodukter. Selen dannes i jordsmonnet og overføres til kornet, og de andre plantene. I Norge har jordsmonnet lavt selen innhold, noe som kan gjør et nødvendig å spise større mengder for å få i seg nok selen. I del 3 i denne artikkel serien ser vi nærmere på byggesteinene, protein og omega-3 fettsyrer, samt tar en kort oppsummering.